Oorsprong ingrediënten

Bij Bake Up! probeer ik zoveel mogelijk met biologisch en lokale ingrediënten te werken. Maar wat betekent dat dan, ‘zoveel mogelijk’?
Ik zat daar zelf wat mee verveeld. Want ik speel daar liever open kaart in, zodat jullie weten wat je koopt en waar het vandaan komt.

Ik ben eigenlijk wat tegen de immense toevloed van chemische stoffen in onze huidige samenleving. En al zeker in ons eten. Er worden daar wel studies naar gedaan dat dat niet schadelijk is, maar ik vraag mij af of die studies wel het totale plaatje zien. Bekijken ze wel de totale invloed van alle, al dan niet schadelijke, stoffen en andere zaken waaraan ons lichaam wordt blootgesteld? Dat zit niet alleen in ons eten en drinken, maar ook in onze cosmetica, de lucht die we inademen, in onze wasproducten, de mogelijkse straling die we ondergaan, …
Als ik met mijn (toch wel academisch) brein wat nadenk, dan lijkt het mij vrij onmogelijk om dat totale plaatje in een onderzoek of studie samen te vatten. Het grootste deel van de invloeden zijn ons waarschijnlijk zelfs nog niet eens bekend. En dus zal iedere studie op zich wel gelijk hebben, dat ons lichaam de vastgestelde grens van die stoffen (of combinatie) kan verdragen en zelf kan afbreken. Zonder al te veel schade. Maar ons systeem kan ook geen wonderen verrichten, en te veel kan in mijn ogen ook te veel zijn. Alle studies en alle beetjes met getolereerde grenzen opgeteld.

Mij lijkt het sowieso geen goed idee om ons eten te produceren met vergif. Ik denk dat onze planeet dat op lange termijn ook gewoon niet aankan. Ook dat is een systeem dat veel zelf kan oplossen en afbreken, maar er zijn grenzen. Aan de andere kant speelt koopkracht natuurlijk ook een rol daarin. Niet iedereen kan zich biologische voeding permiteren. Voor sommige voedingsmiddelen is de biologische variant niet zoveel duurder, maar voor andere dan weer wel. En uiteindelijk is het volgens mij voor je gezondheid nog altijd beter om dagelijks een niet-biologische appel te eten dan een biologisch pak chips. Dus als we realistisch zijn, het is wat afwegen.

Ik kan niet 100% biologische ingrediënten gebruiken in m’n recepten. Voor m’n honing bijvoorbeeld, gebruik ik liever honing van lokale imkers uit de streek, dan biologische honing van buiten de EU.
Voor de zuivelproducten die ik gebruik, heb ik zelfs nog geen lokale biologische variant gevonden. Ik gebruik magere Griekse yoghurt of Skyr. In mijn recepten is de consistentie belangrijk, de yoghurt moet echt heel vast zijn. Er zijn wel lokale boeren die biologische yoghurt maken, maar enkel de standaard vrij lopende variant. Als er iemand van jullie iemand (een boer, een verdeler, …) die mij dit kan bezorgen, graag!
Andere producten zoals de havermout, eieren, rozijnen, kokosolie, … zijn altijd biologisch. Ook de groenten en het fruit probeer ik echt altijd biologisch te gebruiken.

Om hier transparant in te zijn, heb ik een overzicht gemaakt met al m’n ingrediënten, en van waar ze komen. Binnen het seizoen en buiten het seizoen.
Je kan de lijst hier vinden:

Ingrediënten

Ik voeg deze lijst ook nog toe op de Visie pagina van de website.
Als er suggesties zijn hoe het volgens jou beter kan, dan ben ik één en al oor 🙂

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *