happy holidays

Enkele tips om de feestdagen te overleven

Ik hoef het eigenlijk niet te zeggen… de feestdagen komen er weer aan.

Voor velen staat dit synoniem aan een gigantisch eetfestijn verspreid over meerdere dagen en meerdere locaties. Uiterst gezellig natuurlijk, maar daarom niet altijd even goed voor je gezondheid en al zeker niet altijd zo comfortabel als je broeksriem weer spant na de maaltijd 🙂

Daarom deel ik graag met jullie enkele tips hoe je de feestdagen zo gezond mogelijk kan doorkomen:

1) Als je zelf organiseert of kookt: ga voor gezond! Aperitiefhapjes in een witloofblaadje, lekkere groentesoep, geroosterde groentjes op de steengrill of de tepanyaki, … ook dat kan zeker een groot succes zijn bij de gasten.

2) Durf ‘nee’ zeggen. Wanneer je iets aangeboden krijgt, voel goed bij jezelf of je dat (nog) wel echt wil eten. Het is niet omdat je tante die taart speciaal voor jou gebakken heeft, dat je er ook 3 stukken van moet eten. Jouw mond, jouw gezondheid, jouw grenzen.

3) Een glaasje wijn kan lekker smaken, maar teveel is trop ?. Wil je wel af en toe een slokje wijn drinken, maar hoeft dat ook geen liters te zijn? Dan een goede tip: wissel je wijnglas en je waterglas om, zodanig dat je waterglas het dichtst bij je hand staat. Als je dorst hebt ga je op die manier eerder van het water nemen dan van de wijn. Dit kan thuis, maar ook op restaurant.

4) Neem pauze. Je verzadigingsgevoel heeft een tijdje nodig om je het signaal te geven dat je genoeg hebt. Zonder pauzes tijdens het eten komt dat gevoel dikwijls te laat. Leun daarom eens op tijd achterover. Of nog beter, maak tussen 2 gangen eens een wandelingetje en ga het blokje rond.

5) Durf het anders doen. Het is niet omdat de maatschappij de feestdagen voorstelt als één grote indigestie, dat dat voor jou ook zo moet zijn. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om de feestdagen door te brengen. Enkele ideeën: eet maar één gang en speel een gezelschapsspel, maak met de hele familie een winterwandeling, zing samen kerstliedjes rond de kerstboom, …
Zelf maakte ik vorig jaar op Kerstdag een grote mountainbike tour. Ik was echt verwonderd hoeveel gelijkgestemde zielen ik die dag tegenkwam in de natuur.

Heb jij nog tips om de feestdagen op een gezonde manier te overleven?
Deel ze gerust hieronder zodat we elkaar kunnen inspireren 🙂

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *